05.02.2024

1 januar 2024 trådte de nye kravene om 30% vekting av bærekraft i offentlige anbud i kraft. Det offentlige kjøper varer og tjenester for rundt 740 milliarder kr hvert år, og de nye kravene vil kunne påvirke mange selskapere som tidligere har unngått å måtte rapportere på bærekraftsarbeidet sitt.

Denne endringen tvinger frem et større fokus på bærekraft hos norske bedriftsledere og får mange til å stille seg selv en rekke spørsmål. Hvordan vil dette påvirke konkurranselandskapet? Hvordan kan små og mellomstore selskaper ta opp kampen med selskaper med større bærekraftsmuskler? Og, hvordan kommer det til å bli implementert i praksis?

Heldigvis har vi et nettverk fullt av dyktige bærekraftseksperter som har svart på noen av disse spørsmålene for oss. Men, først, et lite sitat fra Jan Christian Vestre om bakgrunnen for de nye kravene.

-Norge skal mer enn halvere utslippene innen 2030. For å få til det må vi spille på lag med næringslivet og ta i bruk alle gode virkemidler. Bedriftene jeg møter rundt omkring i landet ønsker å konkurrere på strengere klima- og miljøkrav. Det har regjeringen lyttet til. Målet er at hver skattekrone som brukes på offentlige innkjøp skal bidra til det grønne skiftet.
Jan Christian Vestre

Ifølge Vestre har regjeringen lyttet. Men har de lyttet godt nok? Og, hva tror ekspertene om de nye kravene? Vi har spurt en håndfull av de smarteste personene i nettverket vårt om å dele sine refleksjoner. Først ut har vi Terje Nøstdal i rådgivningsselskapet Belief Group.

-Med en offentlig sektor som gjør innkjøp for mellom 7-800 milliarder kr/år er de nye kravene viktig for å bidra til å akselerere endringen mot et mer bærekraftig næringsliv. På sikt burde man også vurdere å sette noen minimumskrav på dette området for i det hele tatt å kunne delta i konkurranser om offentlige kontrakter.

Terje Nøstdal

Videre forteller han at kravene vil treffe alle selskaper som leverer til offentlig sektor, uavhengig av størrelse. Noe som skiller seg fra flere av dagens bærekraftskrav som i hovedsak treffer de aller største selskapene.

Han understreker også hvordan et kompetansegap hos norske selskaper kan by på utfordringer når disse kravene implementeres.

-Det er et stort kompetansegap på dette området både hos kjøpere og tilbydere, som må adresseres. Jeg tror at en viktig suksessfaktor for å lykkes, vilvære i større grad å åpne opp for samarbeid på tvers av selskap og bransjer for å løse komplekse oppgaver for det offentlige.

Terje Nøstdal

Videre skriver Terje at de nye kravene blir en viktig påminnelse om at bærekraft i større grad må inn i styrerommet.

-Klima og miljøperspektivetkan ikke lenger være et tema bare for «bærekraftsansvarlige», men må bli en integrert del av virksomheten fra styrerom og ledergruppe til den enkelte funksjon og dagligedrifteni selskapet.

Terje Nøstdal

Men, hva tror du? Hva slags effekt vil dette få? Og, hvordan kommer det til å bli implementert i praksis?

Ekspertenes betraktninger for 2024: Intervju med Terje Nøstdal

(+47) 22 83 82 83
post@beliefgroup.com

Ta kontakt

Besøk

Nedre Slottsgate 5
0157 Oslo, Norway

Kontakt oss

La oss jobbe sammen!